Geen categorie

Een vlucht naar Rusland

Terwijl Nederland gebukt gaat onder een hittegolf, loop ik door het aangename Sint Petersburg. Hier is het 15 graden. Bovendien schijnt er een lekker zonnetje. Te koud om zomaar in de Neva te springen, maar ik benijd jullie geenszins. Voor mij is dit het ideale weer. Ik kan totaal niet tegen de hitte. Toen ik met lede ogen toezag hoe Piet Paulusma een tabelletje presenteerde met vele dagen vol hersenverwekende hitte, zocht ik meteen op internet voor een last minute reis. Hierbij keek ik puur naar de temperatuur op de plek van bestemming. Sint Petersburg toonde de beste vooruitzichten. Daarna bestelde ik een paar mooie heren truien op Babista.nl, want 's avonds is het fris in Rusland. Een paar dagen later stapte ik in het vliegtuig naar Rusland!

Russische romans

Ik ben een groot fan van de Russische literatuur. Zo is Anna Karenina van Leo Tolstoi mijn favoriete boek aller tijden. Hoewel dit boek zich afspeelt in het Rusland van de 19de eeuw, zie ik in het hedendaagse Rusland veel terug van de vertelling van Tolstoi. In de roman speelt het verschil tussen arm en rijk een grote rol. Anna Karenina komt uit een aristocratische familie. Ze baadt in weelde, terwijl de gemiddelde Rus in Sint Petersburg een tamelijk arme sloeber is. Dit is ook in het huidige Sint Petersburg het geval. Ik zie hele rijke mensen in dure auto's, maar ook hele arme mensen die soms met houten karren door de straten sjouwen. Het is gek om te bedenken dat dit land nog niet zo lang geleden een communistisch beleid voerde.

Paleizen en musea

Ik vul mijn dagen in Sint Petersburg met het bezoeken van de prachtige musea en paleizen die de stad rijk is. Ik ben blij met mijn nieuwe herenkleding, want zo val ik niet uit de toon bij alle chique Russen die hier rondlopen. Ik ben een groot fan van de Russisch orthodoxe kerken. Met hun gekleurde, bolvormige daken lijken ze een beetje op Italiaanse ijsjes. Daarnaast hou ik erg van geschiedenis. Ook historisch gezien is Sint Petersburg een goudmijn. Soms letterlijk, want de Sint Isaac kathedraal heeft een gouden koepel. Vaker figuurlijk, want veel plekken zijn iconen van de tsaristische en communistische periodes van Rusland. Zo speelde het Winterpaleis een grote rol in de revolutie die onder leiding van Lenin werd gestart in 1917. Al met al is deze vakantie in historisch, literair en bovenal meteorologisch een schot in de roos!