Geen categorie

Voor wandelen ga je naar de Schotlandse Orkney Eilanden 

De Orkney-eilanden zijn iets heel bijzonders. Een verre archipel, 32 km uit de kust van het meest noordelijke puntje van Noord-Schotland, op de dag dat we het vlakke, door stormen geteisterde landschap van Orkney binnenstappen, storten we eerst onze voeten in het verre verleden. Voor de vele kilometers wandelen kwamen orthopedische schoenen zeer van pas. 

Wandel door de haven 

Er zijn twee grote steden op de Orkney-eilanden, Kirkwall en Stromness. Beiden hebben interessante dingen te bieden (Kirkwall heeft de meest betoverende Keltische kathedraal), maar Stromness is een onverwachte schoonheid spot. De veerboot vanaf het vasteland legt aan in Stromness en het is de moeite waard om te verkennen: een traditionele badplaats, de oude vissershuisjes langs de zeewering en de haven is een wirwar van kreeft potten, meerboeien en oud vissen touw. Er is een museum in het centrum over Scapa Flow (zie hieronder voor wat dat is), een duikschool, elegante Victoriaanse hotels, gezellige cafés en een vloot van mooie onafhankelijke winkels om door te bladeren.

Ga naar de ring van Brodgar en de Stenness Stones

Gegroepeerd op slechts een steenworp afstand van elkaar (hah), zijn deze twee sets neolithische staande stenen voor ons een hoogtepunt van de Orkney-eilanden. Ouder dan Stonehenge, beide cirkels van stenen zijn tussen 4000-5000 jaar oud (!) En zoals alle staande stenen weet niemand echt waar ze voor zijn. Dat mysterie maakt ze gedeeltelijk zo griezelig en ontzagwekkend om te zien in het brede, vlakke landschap van de Orkneys. Beide zijn gratis te bezoeken en we raden aan om bij zonsopgang rond de Ring of Brodgar te wandelen om de vreemde kracht ervan volledig te waarderen. Als je een rondleiding met een Ranger wilt, bezoek dan op donderdag om 13.00 uur.

Bewandel het westen van Yesnaby

Als je op zoek bent naar een korte en gemakkelijke wandeling op de Orkney-eilanden, maar met een beetje wild en winderig drama, loop dan langs de kust van Yesnaby op het vasteland. Er is een parkeerplaats aan het einde van een eenzame weg; loop naar links voor een rondje over enkele belachelijk wilde zeegezichten.

Een goed punt om je om te draaien en door de wind terug naar je auto te worden geslagen, is een indrukwekkende zeestapel, ongeveer 2 km ten zuiden van de kust. Het blijft de enige plek waar we ooit in het gezicht zijn geslagen met rondvliegend zeeschuim.

Met de boot naar Rackwick, Hoy

Blijf een paar dagen op de Orkney-eilanden, zodat u de lokale boot kunt nemen naar Hoy, een ander eiland. Het voelt veel meer afgelegen dan het vasteland van Orkney, zelfs een beetje spookachtig. Een niet te missen bezienswaardigheid is de baai van Rackwick, een ingesloten strand geflankeerd door enkele van de hoogste kliffen in Groot-Brittannië. Na deze wandeling is er niks zo lekker als met m’n pantoffels dames op de bank te zitten.