Geen categorie

Waarom verlichting in een parkeergarage zo belangrijk is

Je komt waarschijnlijk regelmatig in een parkeergarage, en dan ook waarschijnlijk zonder te beseffen hoe veel planning er gaat in het bouwen van zo'n groot gebouw. Want het is namelijk niet gewoon alleen maar een vierkant gebouw met wat lijntjes er door heen gekrast zodat je weet waar je wel en niet mag staan. Van te voren gaat er zo veel planning in, het moet namelijk de juiste locatie zijn, je moet de juiste afmetingen krijgen zodat elke auto er in past, je moet er voor oppassen dat het plafond niet ergens te laag komt te hangen. En dan heb je nog een van de meest belangrijke dingen die iedereen waarschijnlijk over het hoofd ziet. En dat is verlichting. Want in een donkere parkeergarage voelt niemand zich veilig, maar niemand staat ooit stil bij hoe goed de verlichting geregeld is. En vooral ook waarom dat zo belangrijk is!

Licht bepaald de veiligheid van een parkeergarage

Dit kan je zien op twee manieren. Natuurlijk heb je de juiste verlichting nodig om goed te kunnen rijden. Als je niet goed kan zien waar je heen gaat, of als er te veel schaduwen vallen door de verlichting kan dit heel gevaarlijk uitpakken. Je ziet namelijk iets wat er niet is, of je ziet iets niet wat er wel is. Maar niet alleen voor de veiligheid van het rijden is de verlichting heel belangrijk. Ook voor de persoonlijke veiligheid is het erg belangrijk. Omdat een parkeergarage over het algemeen een best afgelegen plek is, kan het soms niet al te veilig zijn. En dit wordt dan versterkt als er heel veel donkere plekken zijn door een tekort aan de juiste belichting. Zo creëer je een broedplek voor misdaad, en niet veilige situaties. 

Het kan ook niet te dure verlichting zijn

Het licht in een parkeergarage staat over het algemeen de hele dag aan. Wat betekent dat het echt gigantisch veel elektriciteit verbruikt, en dit wordt natuurlijk al heel snel duur. Hierdoor is het dus belangrijk dat je er voor zorgt dat je goede verlichting hebt, maar ook duurzame verlichting. LED verlichting is hier perfect voor, omdat het 90% minder energie verbruikt dan andere alternatieven. Zo heb je dus heel goed licht, en voor een stuk lagere prijs. Er zijn dus meerdere dingen waar je op moet letten bij parkeergarageverlichting kopen. Niet alleen zorgt de foute verlichting voor hele hoge kosten, ook zorgt het voor onveilige situaties die je liever niet hebt in een parkeergarage!